Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kontext, Politika

Hry (kolem) generála Pilce

Co vědí tajné služby na Zemanovy lidi

Završení kariéry, nebo pořádný karambol? (Pilc vlevo) • Autor: ČTK
Završení kariéry, nebo pořádný karambol? (Pilc vlevo) • Autor: ČTK

Tři muži v blízkosti českého prezidenta mají vážný problém. Národní bezpečnostní úřad (NBÚ) jim odebral bezpečnostní prověrku nebo jim ji odmítl vydat. Naposledy obálku s „ne“ rozlepil šéf vojenské kanceláře hlavy státu Rostislav Pilc. Tajné služby se domnívají, že dotyční představují ohrožení pro bezpečnost této země. Otázka je, co přesně to znamená a nakolik je Hrad skutečně rizikovým místem, jak tvrdí zpravodajci. Právě případ generála Pilce může sloužit jako ilustrace, v jak složitém terénu se pohybujeme.

Nasazení a ambice

Důstojnější místo pro završení dlouholeté vojenské kariéry v Česku asi nelze najít. Velká kancelář s výhledem na zahrady Pražského hradu, jen několik desítek metrů od oficiálních prostor hlavy státu. Právě tady se v minulosti tvořily dějiny, když tu pod taktovkou legendárních legionářů, divizních generálů Stanislava Čečka a Silvestra Bláhy, vznikaly plány na obranu a bezpečnost nově ustanoveného státu.

Muž, který je jejich současným nástupcem, se k nim hrdě hlásí. „Zasadili se o vznik samostatné Československé republiky. Služba pro tenhle stát pro ně byla zásadní a v tom jsou vzorem,“ říká a ukazuje na modlitbu „dobrého vojáka“ ze 17. století, která visí hned vedle pracovního stolu. U armády Pilc sloužil od konce vysokoškolských studií, touha po dobrodružství ho zkraje devadesátých let přivedla ke speciálním průzkumníkům a poté i k vojenským špionům.

Traduje se, že si u nich kvůli zálibě v elegantním oblékání vysloužil přezdívku „Fešák…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].