Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda, Společnost

Za pár dní se vrátím

Nové informace v případě Jana S., prvního Čecha, který chtěl údajně bojovat za Islámský stát

Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

První Čech, který se chtěl přidat k Islámskému státu, zůstává i po měsíci ve vazbě. Jak nyní zjistil Respekt, muž neměl žádné kontakty na další radikály. Policie se domnívá, že se do Sýrie vydal na vlastní pěst. A podobně izolovaně se s největší pravděpodobností i radikalizoval: doma u svého počítače, tak jako desítky dalších mladých lidí po Evropě.

V plášti do Gaziantepu

Že se chystá do Sýrie, nikdo z okolí Jana S. (21) nevěděl. Své matce řekl letos v lednu, než odletěl, pouze to, že jede na pár dní pryč na výlet. Ještě týž den nastoupil sám na pražském Letišti Václava Havla na let do tureckého Istanbulu. Letenku si koupil přes internet, s přestupem do příhraničního města Gaziantep, jež leží nedaleko syrské hranice, pár desítek kilometrů od okupovaného města Aleppo, jedné z bašt Islámského státu.

Gaziantep využívají lidé, kteří chtějí odejít do Sýrie, jako místo, kde se lze seznámit s převaděči a buď jejich pomocí, nebo sami přejít na druhou stranu. Jedenapůlmilionové město je jich plné, působí tu ale i turečtí špioni, kteří se mezi ně snaží proniknout a odvádění Evropanů zabránit. Je tu samozřejmě také mnoho syrských uprchlíků. Jan S. ovšem do Gaziantepu nikdy nedoletěl. Při mezipřestupu ho v Istanbulu zadrželi tamní policisté, jimž přišel na první pohled nápadný.

Vzhledem k jeho zjevně evropské tváři je upoutaly neobvykle dlouhé vousy a muslimský plášť, proto u něj byla provedena důkladnější prohlídka. Z přestupní letenky se zjistilo, že se chystá k…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].