Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda, Společnost

Velká roamingová patálie

Levnější volání v rámci celé Evropy se možná – a především opět – odkládá

Kvůli zrušení roamingu by možná i ti největší euroskeptici byli ochotni odložit zničení Evropské unie až napřesrok. Drtivá většina Evropanů v zahraničí už mnoho let zvedá jen opravdu urgentní telefony a loví wi-fi po kavárnách a národní regulátoři se shodují na tom, že je to poplatek za nic, protože volání přes hranice operátory nic nestojí. Sprovodit tento přežitek ze světa mělo být jednou z ukázek, jak Unie může ulehčit svým občanům život. Mělo se to stát – po deseti letech slibů – v roce 2017.

A opět to není jisté. V minulých dnech proběhla v Bruselu malá bouře, z níž jako poražený vyšel šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker. Plán na zrušení roamingu bude v jejím důsledku možná znovu odložen. Což je špatná zpráva pro zákazníky, a je to dost nefér k samotnému Junckerovi.

Evropská komise na začátku září v tichosti ohlásila svůj poslední návrh, jak skoncovat s roamingem. Nabídka zněla: za roaming by se operátorovi neplatilo 90 dní z roku a nebylo by možné jej bezplatně užívat víc než 30 dní v kuse. Zákaznické organizace to obratem označily za podraz (roaming se má podle nich prostě zrušit úplně) a stejně tak i poslanci Evropského parlamentu, kteří úkol skoncovat s roamingem loni komisi uložili.

Byli to ale ti samí europoslanci, kteří ve svém loňském usnesení nechali klauzuli o „férovém užívání“. A o tu zde jde. Operátoři se bojí, že úplné zrušení roamingu by lidem nejen usnadnilo život při cestování, ale také umožnilo užívat zahraniční operátory pro běžné domácí…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 45 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].