Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře, Politika

Proti politickému dopingu

Andrej Babiš si musí vybrat

Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Andrej Babiš je chybou v systému. V tom je třeba mu dát zapravdu, i když s trochu jiným vysvětlením, než jaké nabízí on sám. Není chybou proto, že by byl lepší, slušnější, chytřejší atd. než ostatní (což jsou jeho vysvětlení), ale proto, že je chybou v demokratickém systému, který musí stát na rovné politické soutěži. A těžko může někdo konkurovat politické firmě, která vlastní nejvlivnější média a navíc ještě disponuje hotovostí, za niž si může pořídit téměř cokoli. Je to jako v boxu, kde máte různé váhové skupiny: šampion z lehké muší váhy jen těžko porazí šampiona z kategorie supertěžké. Prostě nemají stejné výchozí podmínky.

Poslanci minulý týden schválili, že členové vlády už napříště nebudou moci vlastnit média a jejich firmy nebudou mít nárok na státní dotace. Podle mnohých je to nesmysl, či to dokonce Babišovi pomůže. Je to ale opravdu tak?

Pět ale

Věnujme se hlavně pěti argumentům, které proti přijetí zákona padaly. 1. Je neférové měnit pravidla v průběhu hry. 2.  Zákon míří jen na Babiše. 3. Zákon bude velmi snadné obejít. 4. Babišovi to pomůže, protože se proti němu spikly tradiční strany. 5. Zákon brání úspěšným lidem a podnikatelům vstupovat do politiky.

První argument neplatí z jednoduchého důvodu. Politika je „hra“ nekonečná, není tu přestávka či nějaké období, kdy se o ničem nerozhoduje. Tudíž každá změna se odehrává v průběhu hry. Navíc se vše mění a vyvíjí, takže je nutné reagovat na nové podněty. Když už jsme jednou využili sportovní…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 45 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].