Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Společnost, V hlavě

Praha psychedelická

Blíží se setkání, které Česko vrací na mapu moderního drogového výzkumu

Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Pokud někdo dokonale naplňuje pojem výstřední šlechtična, je to britská hraběnka Amanda Feilding. Její rodokmen sahá v přímé linii až do 17. století ke španělskému králi Karlu II., který proslul hlavně tím, že měl vlivem častých příbuzenských sňatků mezi Habsburky zdeformované tělo a trpěl silnými úzkostmi. Tři století poté se jeho mladá příbuzná v divokých šedesátých letech zamilovala do jistého holandského chemika, který měl rád psychedelické drogy a hlásal také svéráznou teorii o tom, že lidský mozek je utlačován lebkou a prospěje mu, když se do ní vyvrtá díra. Amanda neváhala a v roce 1970 si před kamerou pomocí zrcadla a zubařské vrtačky operaci sama provedla (ukázku najdete na YouTube).

V britském veřejném prostoru má tak hraběnka pověst značně svérázné osoby. Tedy – donedávna měla. Až za deset dní přijede coby hlavní hvězda mezinárodní konference Beyond Psychedelics do Prahy, nikdo se jí kvůli mladickým výstřelkům rozhodně smát nebude.

Hraběnka to platí

Amanda Feilding patří ke generaci lidí, kteří se na sklonku šedesátých let odmítli smířit s tím, že celé to nadšení z psychedelických drog byl jeden velký omyl. Chápala sice, že mládež to s drogovým večírkem trochu přehnala, a dodnes kritizuje Timothyho Learyho za jeho nezodpovědnou propagaci užívání halucinogenů bez zábran. Ale prohibice látek samotných i jejich výzkumu, kterou začaly úřady všude na světě od sedmdesátých let tvrdě prosazovat, jí přišla nesmyslná – z vlastní zkušenosti věděla, že jejich…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 45 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].