Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura, Kultura

Babka a appka

Byla jedna babka, prodávala jabka. Ale nikdo nekupoval. A jablečné pálenky už jí zbývala jen kapka. Nespokojeně brouzdala na iPhonu v sekci trendy. Náhle však její jablko (na mobilu) letělo mezi jablka (na prodej). Zadupala a ještě jednou si lokla. Co bábu rozzuřilo? Jedna mapka. Která zbytek populace uvádí ve veselé podzimní nadšení. Byla to mapa možností samosběru jablek. A nebyla jedna, hesel jako „U-pick“, „samosběr“, „pick your own“ se najednou zdál být plný internet.

Farmáři po celém světě nechávají spotřebitele natrhat si jablka za zlomek prodejní ceny. A lidé, celý den držení v zajetí kancelářské židle, běhají radostně po větvích jako opičky vypuštěné ze zoo. Klidně by si ještě připlatili. Ale tím to nekončí. Na webu jsou také nabídky jablek a dalšího sezonního ovoce zcela zdarma. Na mapě Na-ovoce.cz je momentálně jen v Praze na 1600 míst, kde se dá něco natrhat a nasbírat.

Další po celém Německu (a sem tam i v Česku) jsou na německém serveru Mundraub.org. Samozřejmostí je odpovídající aplikace do mobilu, takže člověk může trhat kdekoli – stačí mu k tomu síť sítí a síťovka, peněženku nepotřebuje. Jediným spojencem zuřící báby zůstává nadále Ředitelství silnic a dálnic, které čas od času upozorňuje, že stromy podél silnic v ČR jsou většinou v majetku příslušného kraje, a že tudíž sběr ovoce z nich je přestupek. Nikdo to však nebere příliš vážně.

Babka nebyla již žabka a viděla přicházet a odcházet dost trendů. Odplivla si a přizpůsobila se; jako vždycky.…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 45 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].