Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře, Politika

Zeman jako chapadlo

Populisté se k sobě hrdě hlásí a budují mezinárodní chobotnici

Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Vysoký komisař OSN pro lidská práva minulý týden zařadil Miloše Zemana do společnosti nejhorších západních „populistů, demagogů a politických fantastů“ a český prezident se ani nebránil. Zajd Raad Husajn přesně popsal, co si pod těmito nálepkami představuje, když prohlásil, že jmenovaní „používají polopravdy a zjednodušení“, „využívají strachů voličů“, falešně se snaží „resuscitovat minulost, svůdnou a čistou, v níž byly prosluněné louky osídleny národy sjednocenými náboženstvím a etnickou příslušností“. Mluvčí Ovčáček sice vypustil tweet, v němž označil výroky vysokého komisaře za „nepříslušné a nepřístojné“, samotný obsah projevu nicméně nevyvracel a neprotestoval ani proti společnosti, v níž se jeho nadřízený ocitl.

Zeman jistě mohl vysvětlit, v čem se představitel mezinárodního společenství mýlí, když mluví o „ponižujících rasových a náboženských předsudcích“ šířených lidmi jako Donald Trump, Nigel Farage, Marine Le Pen, Geert Wilders, rakouský prezidentský kandidát Norbert Hofer či, ano, Miloš Zeman. Český prezident se s Hoferem hodlá v nejbližší době setkat. Za společnost, do níž byl zařazen, se tedy zřejmě nestydí.

Propojování

Skutečným poselstvím projevu proneseného v Nizozemsku ale nebylo škatulkování. Husajn varoval před tím, že národovecký populismus ztratil jakýkoli ostych a stal se samozřejmou součástí západní politické scény.

Dříve izolované ostrůvky se dnes veřejně propojují. Zemana tak příslušnost v klubu nejen neuráží, ale otevřeně podporuje…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].