Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře, Politika

Zdání samozřejmosti

V Bratislavě se bude mluvit o EU bez Británie

Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Koncem srpna pochodovaly Londýnem a dalšími britskými městy tisíce lidí s evropskými vlajkami v rukou a zpívaly slavnou písničku od Beatles, jen zaměnily Hey Jude za Hey EU. Mnoho Britů si zjevně zamilovalo Evropskou unii v okamžiku, kdy o ni v referendu přišli. Je příznačné, že projevy takto vřelého vztahu k EU se na kontinentu nevyskytují. Koneckonců, proč oslavovat samozřejmost?

Jenže většina obyvatel Evropské unie zřejmě netuší, že její existence po brexitu vůbec tak samozřejmá není. O budoucnosti EU mají evropští lídři mluvit na neformálním summitu 16. září v Bratislavě (britská premiérka Theresa May pozvána nebyla) a přípravy na něj dávají tušit, že to nebude nuda.

V srpnu se sešli lídři tří klíčových zemí EU – Německa, Francie a Itálie – na ostrově Ventotene, kde mluvili neznámo o čem, veřejně se přihlásili jen k myšlence společné evropské obrany. Minulý týden ladili v Polsku noty premiéři zemí Visegrádu a kromě toho, že pořád odmítají podílet se na přijímání uprchlíků, chtějí posílit pravomoci národních států na úkor Bruselu. Argumentují tím, že to pomůže občanům lépe se ztotožnit s EU (poté co se sami dlouho předháněli v tom, kdo bude nadávat na EU jadrněji). V pátek se v Řecku sešel „jižní“ blok – lídři Francie, Španělska, Itálie, Portugalska, Kypru a Malty. Jejich hlavní agendou je podpora ekonomického růstu, který je podle nich škrcen příliš striktními pravidly pro zadlužování, na kterých trvá zejména Německo. Zdůraznili však, že jejich cílem je Evropu…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].