Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda, Společnost

Rukojmí v tramvaji

Libor Lochman
Libor Lochman

Policisté ze speciálních zásahových jednotek minulý týden v Praze v Braníku nacvičovali, jak vysvobodit rukojmí z tramvaje, kterou obsadili teroristé. „Tramvaj jsme nikdy nedělali. Zásah mohl být rychlejší,“ říká šéf Útvaru rychlého nasazení (URNA) Libor Lochman.

R: Jaká je šance, že by si terorista v Praze vybral k únosu tramvaj? Třeba autobus je mnohem lépe ovladatelný.

LL: Je to něco, co zásahovka nikdy nedělala, proto jsme si ji vybrali. Šlo hlavně o to, aby to byl dopravní prostředek. Ale třeba loni jsme cvičili osvobození rukojmí v kostele a také jsem si říkal, že je to hloupost. A podívejte, co se teď nedávno stalo ve Francii – teroristé tam zaútočili v kostele při mši.

R: Zasahovala vůbec někdy URNA proti aktivnímu střelci?

LL: O ničem takovém nevím. My bychom přijeli asi většinou pozdě. Při známé střelbě v Uherském Brodě jsme už byli na cestě, ale než jsme tam dojeli, tak nás stáhli. Nicméně útoky ve světě často trvají až do příjezdu zásahovky, jako třeba v Bombaji v roce 2008. Náš výcvik byl dobrý hlavně proto, že krajské zásahovky cvičily společně. Trénovali jsme dva dny na různých místech, ta tramvaj bylo jenom zakončení.

R: Nakolik byl simulovaný zásah úspěšný?

LL: Byly tam nějaké chyby. Četl jsem si i komentáře pod články, že by tam prý bylo spousta mrtvých. Lidé psali, že by terorista stihl zabít hodně rukojmích. Ale on se často soustředí…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].