Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda, Společnost

Rajchéřov: Romantika za plotem

Česko před volbami

Odložte kolo a respektujte soukromí majitele. • Autor: Milan Jaroš
Odložte kolo a respektujte soukromí majitele. • Autor: Milan Jaroš

Česko má možná hodně chyb, v jednom ohledu ovšem nad jiné státy vyniká. Je rájem otevřeného pohybu v krajině. Proto nebývá zvykem, aby lesní cesty, navíc v kraji lákajícím cyklisty, najednou přetínala železná vrata s cedulemi „Cyklistům vjezd zakázán“. Majitel rozlehlých pozemků i cedulí Martin Řehout ale říká, že tato krajina volně průjezdná nebude. Jeho rozhodnutí  v zemi s volným pohybem provokuje – mimo jiné i proto, že padlo v České Kanadě, kam míří spousta lidí.

Autem pod Hadí vrch

Česká Kanada je prostorem pozvolných kopců, lesů, pastvin a řídce osídlené krajiny. Všichni, komu ani tato odlehlost a prázdnota nestačí, míří na samý jižní cíp tohoto kraje, známý jako Rajchéřov. Ze staré německé vesnice (tehdy Reichers) bylo po válce vyhnáno obyvatelstvo, okolí neprodyšně uzavřeli strážci hranic a časem zmizela i sama vesnice. Když padla železná opona, Rajchéřovsko se otevřelo jako kus zakonzervované nebo spíš pusté přírody vnořené do jakési kapsy, kterou ze tří stran obklopují rakouské hranice.

Martin Řehout (43) se tu poprvé objevil, když jako příznivec jízdy se psím spřežením hledal s přáteli vhodné místo, kde by se dalo jezdit, nevyháněli by je ochranáři a vyhnuli by se vesnicím, kde hrozí konflikt s místními psy. Tak se dostali i do České Kanady a do okolí Rajchéřova. Prázdný kraj ho okouzlil. Navíc zjistil, že pozemky v Rajchéřově a okolí jsou na prodej. Odejít odtud se totiž chystal Holanďan Julius Willems, který skoupil Rajchéřovsko s…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].