Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda, Politika

Ale jděte

Pokus polské vlády přistřihnout křídla soudcům zatím nikoho příliš nevzrušuje

Třeba to celé dopadne špatně.
(Andrzej Rzepliński) • Autor: REUTERS
Třeba to celé dopadne špatně. (Andrzej Rzepliński) • Autor: REUTERS

V Polsku probíhá válka. To není novinářská zkratka – slovník v konfliktu mezi tamními soudci a varšavskou vládou se přiostřuje tak, že je těžké věřit, že máme tu čest s jedním z nejdůležitějších členů Evropské unie. Šéf Ústavního soudu Andrzej Rzepliński otevřeně mluví o tom, že to s ním nemusí skončit dobře, a další vysoce postavení soudci a soudkyně se anonymně novinářům svěřují s tím, že se obávají o svoji bezpečnost. Na jméno mluvit nechtějí z obav o pověst vlastního duševního zdraví, jistě také proto, že sledují ve sporu s vládou své zájmy – a možná mají skutečně strach.

Současní vládci soudcům vzkazují, že nepřipustí, aby budovali mocenské jádro v zemi s vlastní politickou agendou. Z toho je jednobarevná konzervativní vláda Práva a spravedlnosti (PiS) Jarosława Kaczyńského podezírá. Střet začal hned po volbách loni v říjnu. Vláda narychlo protlačila novelu zákona o Ústavním soudu, který měl toto těleso, jež může vládě komplikovat život, paralyzovat. Ústavní soud uznal změnu jako neústavní a tím vznikl justiční hlavolam. Obě strany se obviňují, že porušují ústavu. Vláda nezveřejňuje výroky Ústavního soudu, a ty jsou tím pádem formálně neplatné. Rzepliński zase odmítá do svého týmu přijmout parlamentem zvolené soudce, protože jsou podle něj vybráni v rozporu s pravidly.

Vládnoucí strana soudcovský odpor znevažuje poznámkami, že nejde o spor s justicí, ale jen s úzkou elitou, která se bojí o pozice. Minulý týden se ovšem na mimořádném sněmu sešla tisícovka soudců –…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].