Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda, Politika

Za nezávislá média

poslanec Petr Gazdik • Autor: Milan Jaroš
poslanec Petr Gazdik • Autor: Milan Jaroš

Pět parlamentních stran – ČSSD, lidovci, TOP 09, ODS a Starostové a nezávislí – se rozhodlo bojkotovat videopřenos, k němuž je pozvala redakce iDNES.cz, jednoho z médií, která vlastní předseda ANO Andrej Babiš. „Nedomnívám se, že předvolební debata, kterou organizuje vydavatelství patřící jednomu z aktérů voleb a jehož deníky zejména v posledních měsících nejsou nezávislé, by byla férová,“ řekl předseda STAN Petr Gazdík.

R: Jde vám o princip, nebo máte obavu z něčeho konkrétního?

PG: O princip, politika je trochu jako sport. Když rozhodčí nějakého zápasu je zároveň zaměstnancem jedné ze stran zápasu, tak nemůže být férový.

R: Řekl jste, že Lidové noviny a MF DNES „zejména v posledních měsících nejsou nezávislé“. Co konkrétně jste tím myslel?

PG: Jeden příklad jsem popsal na Facebooku. Když Lidové noviny psaly o sporu kolem policejní reorganizace a odchodu šéfa protimafiánského útvaru Roberta Šlachty od policie, jako ilustrační fotku k tématu daly billboard s Andrejem Babišem a slovy: Bojujeme proti korupci, i když se chlapci snaží. Nebo, doslechl jsem se od jednoho ze zaměstnanců, že reakcí na naši neúčast v debatě má být to, že nás Babišovy noviny začnou ignorovat. Očekával bych reakci právě opačnou, že se nám novináři budou snažit dokázat, že nezávislí jsou.

R: Rozhodli jste se o…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 45 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].