Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Společnost, V hlavě

O barbínách a bagrech

Děti je chtějí a vědci si lámou hlavu proč

Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Pokud plánujete odpolední dýchánek pro přátele s dětmi a toužíte po nějaké vzrušenější konverzaci, máme pro vás jeden zaručený tip – role genderu při volbě hraček. Chlapečci, jak známo, dávají při hře přednost autíčkům či bagrům, zatímco holčičky si nejraději hrají s panenkami, kuchyňským nádobíčkem nebo se převlékají za princezny. Otázka, která vám spolehlivě oživí každou party, pak zní – proč to tak je? Zodpovědět se ji snaží i vědci.

Chutě kojenců

V úvahu připadají v zásadě tři možnosti. Touha malých dětí po genderově stereotypních hračkách je buď vrozená, naučená, případně kombinace obojího. Každá taková možnost má přitom důležité důsledky ve společenské debatě. Pokud dívky spontánně lnou k panenkám a chlapci ke strojům, může z toho konzervativnější myslitel vyvozovat jisté závěry o přirozeném uspořádání rodinných rolí. A naopak – vnutila-li předměty do malých ruček společnost, znamená to, že na budoucí nerovnost zaděláváme už v kolébce.

Každý rodič je v tomto ohledu expertem a zajímavé přitom je, že i liberální otcové a matky s vyvinutým citem pro plíživý vliv genderových předsudků bývají bytostně přesvědčeni, že za ranými touhami jejich ratolestí stojí síly přírody. Důvod je jednoduchý. Fascinace automobily nebo panenkami se u dětí objevuje v tak raném věku, že se zkrátka zdá být nemožné, že by jim je naše společnost stihla nějak nenápadně podsunout.

Dobře to ukazuje zatím poslední studie na podobné téma z letošního roku. Vědci ze City University v…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 45 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].