Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře, Společnost

O autech a lidech

Platit parkovné je stejně přirozené jako platit nájem

V Praze je dnes přihlášeno víceméně stejně aut jako lidí. Přes milion. Na rozdíl od těch prvních je ale nemůžete vměstnat po stovkách kusů do paneláku. Auta prostě v hlavním městě zabírají mnohem víc prostoru než jejich majitelé (a víc páchnou, mimochodem).

Sociální status

Letos v celé republice počet osobních aut vzrostl na pět a čtvrt milionu. V hlavním městě je to znát nejvíc, neboť je nejzahuštěnější: když si vezmeme, že do něj za prací čím dál víc zajíždějí přespolní (jen po Barrandovském mostě projede denně 136 tisíc aut), je nasnadě, že se auta do Prahy už nevejdou. A právě do téhle situace přicházejí další čtvrti s parkovacími zónami.

Soudě podle ohlasů veřejnosti, nápad zavést i na Smíchově a v Dejvicích místa, kde smějí za poplatek parkovat jen zdejší obyvatelé, je od radnic nebetyčná drzost. Proč bych měl jako rezident platit za to, že chci zaparkovat před vlastním bytem? A jak k tomu přijdu já přespolní, který do centra jezdím denně za obchodem, a magistrát mi nebyl schopný na okraji města postavit dostatek záchytných parkovišť, kde bych přesedl na veřejnou dopravu?

Tyhle nářky mají svou logiku, zvlášť argument s absentujícími parkovišti (chybí pro ně volná plocha, protože většinu z nich město dávno prodalo developerům). Přesto se nelze čtvrtím divit, že zóny zavádějí. V Praze se sice stále dá autem zajet až ke Karlovu mostu nebo na Pražský hrad, nápor aut nicméně nejvíc odnášejí právě lokality jako Smíchov a Dejvice, kde se na rozdíl od centra…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 44 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].