Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře, Politika

Německá karta

Co nám ukázala návštěva kancléřky Angely Merkel

Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Ten moment bude nepochybně jednou vnímán jako důležitý předěl na české politické scéně. Zatímco podstatná jednání s německou kancléřkou Angelou Merkel se měla odehrávat na Úřadu vlády, čistě formální a společenská se chystala na Hradě. To se změnilo ve chvíli, kdy Andrej Babiš odmítl přijít na vládní půdu – kde by doprovodil premiéra – a vydal se na Hrad. Tím nejen že poškodil kredit kabinetu, protože ho ukázal jako nejednotný a neschopný dohody. Zároveň nám vyjevil skutečné rozdělení sil ve zdejší politice.

Za zvuků bubnů

Česká diplomacie podobný kousek nepamatuje a Andrej Babiš se zachoval jako muž, jenž upřednostňuje svůj zájem před zájmem společnosti. Politici většinou ctí pravidlo, že se mohou hádat, ale při jednání se zahraničními partnery vystupují jednotně. Neprofesionální bylo i dopředu ohlašované prohlášení (podobné učinil i mluvčí prezidenta Ovčáček), že na rozdíl od premiéra on kancléřce řekne svůj kritický pohled na uprchlickou krizi. Jako by to byl projev odvahy či jedinečnosti.

Realita pak byla taková, jaká se dala očekávat, Angela Merkel si je vyslechla, řekla, že děkuje za názor, ale ona to vidí jinak. Nic víc, nic míň. Debata v Evropě, ale i v Německu samotném je velmi otevřená, takže to pro ni nebylo nic zvláštního. Navíc celá „kritická“ diskuse s Babišem a Zemanem trvala jen pár minut.

Že se Babiš s prezidentem sbližuje stále výrazněji, jsme věděli už předtím. Nyní však udělal šéf hnutí ANO coming out za zvuků bubnů. Odmítnutím stát po…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 44 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].