Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře, Společnost

Cestou na Proximu

Astronomové objevili, že u nejbližší hvězdy se nachází planeta podobná Zemi

Návod pro mezihvězdné cestovatele: Zajeďte si do Kapského Města, za jasného letního večera pohlédněte k obloze a pak odstartujte směrem k souhvězdí Jižního kříže; po malé opravě kurzu se jedna z jasných hvězd začne rozpadat na tři různě barevné. Jedna z nich je vaším cílem, je to Proxima v souhvězdí Kentaura. Je výjimečná tím, že je ze všech hvězd Slunci nejblíž.

Důvod k takové cestě by tu byl. Astronomové totiž u Proximy minulý týden objevili planetu jen o něco málo větší než Země, která obíhá v takzvané obyvatelné zóně, může na ní tedy být kapalná voda. Proxima je malá chladná hvězda, červený trpaslík, takže moc nezáří; planeta kolem ní ale krouží velmi blízko, v pouhých pěti setinách vzdálenosti, jež dělí Zemi od Slunce.

Zanechme však snění. Především je to přece jen trochu dlouhá cesta, k Proximě je to 4,25 světelného roku. Kdybychom Slunce zmenšili na velikost pingpongového míčku a umístili jej do Prahy, nacházela by se nejbližší hvězda zhruba na půl cesty mezi Londýnem a Dublinem.

Proxima navíc deptá své okolí výšlehy rentgenového záření, a vhodné podmínky k životu na její oběžnici proto nejspíš nepanují. Planeta také obrací ke své hvězdě pořád stejnou tvář podobně jako Měsíc k Zemi, takže si lze představit, že na jedné její polokouli bude značné horko, zatímco na druhé neustále silný mráz.

Podstatné ale je, že jestliže se potenciálně obyvatelná planeta zemského typu nachází i u nejbližší hvězdy, pak se podobné světy dají očekávat více méně všude. Také řada…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 44 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].