Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda, Politika

Zůstáváme

ODS ujišťuje okolí, že volání straníků po czexitu je jen projevem vnitrostranické demokracie

Jednoduše vypadnout. (Václav Klaus ml.) • Autor: ČTK
Jednoduše vypadnout. (Václav Klaus ml.) • Autor: ČTK

Od viditelných členů ODS už dlouho – a teď stále častěji – zaznívá, že být součástí Evropské unie je zásadní chyba. Aktuálně je nejvíc slyšet stranický školský expert Václav Klaus mladší. „Nevidím jinou cestu než vypadnout z Evropské unie a tvrdě kontrolovat vlastní hranice. I za cenu, že o třetinu zchudneme,“ reagoval například na červencový útok v obchodním centru v Mnichově (jak se později ukázalo, nešlo o islámský terorismus, na což Václav Klaus narážel).

Na kongresu to zazní jasně. Ale co?

Kandidát na hejtmana v nadcházejících krajských volbách a bývalý policejní prezident Martin Červíček se též nechal slyšet, že v Unii v její současné podobě nechce být. A trochu jinak, ale na podobnou notu mluví europoslanec a stranický odborník na diplomacii Jan Zahradil. Podle něj je teď klíčovou otázkou české politiky to, zda se podvolí německému vedení, nebo ne. Což vzhledem k tomu, že Německo je nejdůležitější západní spojenec Česka a zároveň klíčový unijní stát, také mluví pro vystoupení. Špičky strany je nijak nahlas nenapomínají, takže jak to tedy je? Když někdo bude volit občanské demokraty, volí budoucnost v Unii, nebo mimo ni?

Jednoznačně oficiálně

„Jednoznačně pro budoucnost v Unii. Takové je dlouhodobé stanovisko strany. Říkáme, že fungování EU je potřeba změnit, ale jsme proti czexitu,“ říká šéf strany Petr Fiala. Podle něj je jasné, že Unie reformou v blízké budoucnosti projde, „protože na tom už panuje téměř…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].