Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura, Kultura

Z vězení do hitparády

Atlantský hudebník Gucci Mane připomíná, že hip hop vzešel z ghetta

Jsem svoje jediná konkurence. • Autor: WireImage
Jsem svoje jediná konkurence. • Autor: WireImage

Odseděl si rok a půl za nedovolené držení střelné zbraně a další incidenty. Když ho na konci května propustili, ohlásil se hned následující den skladbou 1st Day Out Tha Feds. „Hodně lidí se mě bojí a já jim to nemám za zlý,“ deklamuje zde rapper, jehož kariéra je lemována neuvěřitelnými historkami, eskapádami z drogového byznysu a pobyty za mřížemi.

Atlantský hudebník Gucci Mane totiž jako jeden z mála připomíná, že hip hop se před čtyřmi dekádami zrodil coby pouliční hnutí ze špíny ghetta a rappeři se dlouho honosili imagí drsných renegátů. Zatímco většina rapu se přizpůsobuje standardům hudebního průmyslu a sbližuje se s popem, život Gucciho Manea připomíná legendu plnou příhod o potyčkách se zákonem. Kupodivu do něj stihl vtěsnat i nahrávky, v nichž o tom vypráví a kterých je schopen vydat i několik za měsíc.

A nejnovější z nich, jež vznikla v prvním týdnu po propuštění, mu konečně pomohla dostoupat na špici. Album Everybody Looking vybojovalo na začátku srpna druhé místo v americkém žebříčku. „Pokaždé když to vypadalo, že udělá díru do světa, zase něco provedl a musel se vrátit do vězení,“ rekapituluje dosavadní kariéru jeho manažer Todd Moscowitz.

Ke kořenům

Napadení fanouška, nedovolené držení zbraní a drog, porušení probačního plánu; to jsou některé z přestupků, za které se Gucci Mane dostal před soud či do vězení. A pro kultovní status a obdiv mladé generace tvůrců jsou stejně důležité jako hudba. Svým rytmickým stylem i příběhem připomíná…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].