Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře, Společnost

Vysmějme se policii

Trest za ironizování strážců pořádku je absurdní

Lze to bezesporu zařadit mezi nejabsurdnější důvody pro udělení pokuty. Aktivista vystupující pod pseudonymem Tomáš Zelený zveřejnil na svém blogu text, ve kterém si dělá legraci z představitelů Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu. Mimo jiné tam Roberta Šlachtu označuje za „ušatého traktoristu“ a odbor terorismu a extremismu přejmenoval na „odbor teroristů a extremistů“. Text ničím nebudí pozornost, zajímavé je snad to, že jej psal člověk, který byl Šlachtovými lidmi vyšetřován za podíl na levicovém extremismu. Zvláštní status textu přisoudila až policie, která dala autorovi několikatisícovou pokutu za to, že chce „policejní orgán … dehonestovat a zesměšnit“. Pokud je to opravdu trestné, měla by si udělit pokutu sama policie, protože se zesměšnila královsky.

Svoboda projevu

Je jasné, že úřední psaní musí mít nějaké náležitosti, nicméně spojení „policejní orgán“ a „zesměšnění“ si samo o sobě říká o vymýšlení peprných vtipů. Ale to teď nechme stranou, protože případ je v obecné rovině vážnější.

Policie totiž uložila pokutu s odkazem na paragraf trestního řádu, který zní: „Kdo přes předchozí napomenutí ruší řízení nebo kdo se k soudu, státnímu zástupci nebo policejnímu orgánu chová urážlivě … může být potrestán pořádkovou pokutou do 50 000 Kč.“ Nepochybně se každá věta zákona dá interpretovat různě, ale tady logika velí, že paragraf je namířen na lidi, kteří vulgárně napadají soudce při přelíčení či vyšetřovatele během výslechu. Lze vážně pochybovat o…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].