Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Denní menu, Společnost

Pravidelný výběr ze světových médií na Respekt.cz

Goebbelsova sekretářka promluvila

Jednasedmdesát let od konce druhé světové války už není mnoho pamětníků, kteří by konflikt zažili jako dospělí. A stopětiletá Brunhilde Pomsel zřejmě představuje posledního žijícího člověka, který se pohyboval v nejvyšších kruzích nacistického režimu. Až nyní se rozhodla poprvé promluvit o letech, jež strávila jako osobní sekretářka šéfa nacistické propagandy Josepha Goebbelse. Jde o starou dámou, jíž by bylo možné leccos odpustit. Přesto po rozhovoru, který poskytla deníku The Guardian a autorům dokumentu The German Life, zůstává pachuť.

Pomsel mluví o tom, že ne každý měl odvahu vzepřít se a že běžní Němci nevěděli to, co víme dnes. Odvahu postavit se brutálnímu režimu každý neměl – a je jasné, že o plynových komorách se nepsalo na prvních stranách novin. Jenže nejen z ministerstva dobře věděla, že její židovští, romští či politicky nepohodlní spoluobčané postupně ztrácejí práva a svobody, až zmizeli neznámo kam. A hlavně: dnes už všechno víme, přesto nic tuto ženu nevede k reflexi. O holokaustu mluví jako o „té záležitosti Židů“ a výmluvné je, že osud dětské židovské kamarádky Evy, která jednoho dne zmizela, ji zajímal až šedesát let po konci války. Až tehdy zjistila, že byla v listopadu 1943 deportována do Osvětimi a později prohlášena za mrtvou.

Tajemné město

The Guardian informuje o záhadě, která pořád čeká na vyřešení: nedaleko Chicaga leželo před tisíci lety město Cahokia. Největší lidské sídlo…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].