Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura, Kultura, Literatura

Uspořádání světa. Státní zájmy, konflikty a mocenská rovnováha

Henry Kissinger

Henry kissinger: Uspořádání světa. Státní zájmy, konflikty a mocenská rovnováha
Henry kissinger: Uspořádání světa. Státní zájmy, konflikty a mocenská rovnováha

Počátkem srpna odtajnil Bílý dům dokumenty z konce sedmdesátých let, z nichž plyne, že bývalý americký ministr zahraničí Henry Kissinger nebyl jen osobním přítelem argentinského diktátora Jorge Videly, odpovědného za smrt a zmizení desítek tisíc oponentů jeho režimu. Ke zděšení amerických diplomatů a poradců prezidenta Jimmyho Cartera aktivně sabotoval snahy Bílého domu přivést diktátora k rozumu a k dodržování lidských práv.

To je jen jeden z mnoha hříchů, jichž se podle slavného amerického esejisty Christophera Hitchense tento „lhář se skvělou pamětí“ ve své kariéře dopustil. Hitchens napsal o Kissingerovi knihu, v níž ho líčí jako válečného zločince, který uměle prodlužoval válku ve Vietnamu, podporoval či spoluorganizoval masakry a vraždy odpůrců diktatur v Bangladéši, na Východním Timoru, v Chile nebo na Kypru.

Co na tato obvinění říká Kissinger? Brání se knihami, které chrlí v neuvěřitelném tempu už desítky let. Ta nejnovější se jmenuje Uspořádání světa (v originálu World Order) a lze z ní soudit, že své kritiky vnímá jako dotěrné intelektuály, kteří jsou pro světový mír mnohdy nebezpečnější než diktátoři – například proto, že jsou schopni vyvolávat revoluce. A revoluce Kissinger doslova nesnáší, neboť „podnikají útok na nic netušící režim“ a často rozvrátí křehkou rovnováhu na celých kontinentech.

Vládci versus lid

Taková byla i Francouzská revoluce v roce 1789, která podle autora otřásla „mezinárodní rovnováhou“ zaručovanou…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].