Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře, Politika

Bílí na dně

Trump a politika kulturního zoufalství

Pro některé z nás není největší záhadou těchto voleb, proč se propadly preference Donalda Trumpa, ale naopak, proč se mu daří tak dobře. Když vezmeme v úvahu zjevný nedostatek kvalifikace, absurdní návrhy, pokrytectví, nechutnou rétoriku a naprostou neschopnost, kterou prokazuje jako kandidát, jak je možné, že neprohrává v každém státě o deset procent?

Jinými slovy, kdo jsou Trumpovi voliči a proč se ho drží? Dobrý spisovatel nadaný pozorovacím talentem někdy dokáže vnést do věci více světla než deset průzkumů. J. D. Vance to dokázal ve své kouzelné knize Hillbilly Elegy: A Memoir of a Family and Culture in Crisis (Vidlácká elegie: příběh rodiny a kultury v krizi). Kniha rychle vylétla na žebříčcích bestsellerů – a zaslouženě. Zeje v ní ale také několik zajímavých a důležitých mezer.

Všichni víme, že Trumpův vzestup je spojen s odcizením a hněvem třídy bílých pracujících. Příjmy této skupiny stagnují, jejich čtvrti se rozpadají, sny se jim rozplývají. Vance se ale dostává hlouběji a ukazuje, co tyto neosobní síly znamenají pro konkrétní osudy. Popisuje opuštěné děti, špatné pracovní návyky, drogovou závislost, násilí, vztek. Dělá to však s pochopením a láskou. Píše koneckonců o vlastní rodině.

Funkce státu

Vance vidí celý problém jako kulturní záležitost, krizi hodnot, postojů a mravů. „My vidláci se už sakra musíme jednou probudit, přestat házet vinu na Obamu, Bushe nebo anonymní firmy a začít se ptát sami sebe, co můžeme udělat, aby se věci hnuly…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].