Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře, Společnost

Na čuníky s citem

Není prase jako prase. Ta divoká – přemnožená – od letošního roku přišla o každoroční období klidu a smějí se lovit nepřetržitě. Myslivci se odvázali a někdy střílejí i ve městech, do jejichž lesoparků se divočáci vydávají za potravou. V Mníšku pod Brdy například na jaře policie uzavřela na čtyři noci louku v centru města pro masivní odstřel.

To dva pašíci v Turnově prožívají oproti svým druhům v nedalekých lesích zlaté časy. Jde o uprchlé (nebo úmyslně vypuštěné, nevíme) exempláře prasete vietnamského, chovaného běžně v zajetí. Statní všežravci se sebevědomě pohybují po místním sídlišti, nechají se krmit od místních a natáčet zdejšími novináři.

Příjemné vzrušení z toho, že město ožilo i jinými tvory, než je homo sapiens, má však taky své stinné stránky. Zvířata kálejí na chodníky a rozrývají trávníky. I proto by je město rádo ze sídliště odklidilo, což ovšem naráží na problém – nedaří se to. „Jsou hodně rychlá a v podstatě nechytitelná,“ vysvětlil potíže místní strážník, který se účastnil několika odchytových pokusů. Ani pět mužů nedokázalo vynalézavá (a taky kousavá) prasata zpacifikovat, záchrannou sítí se prokousala a uspávací injekci rozchodila bez ztráty svobody.

Odstřelit, zaznívá v debatách a není to zcela nelogická myšlenka. Myslivci se dlouhodobě obávají křížení asijských druhů prasat s domácími divočáky, což se občas děje, a nabízejí v takových situacích své pušky jako řešení. Ale město zatím zachovává trpělivost. Domluvilo se s místní obyvatelkou, že…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].