Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura, Kultura

Faktor Churchill. Muž, který psal dějiny

Boris Johnson

Dnešní britský ministr zahraničí Boris Johnson nepostrádá smysl pro sebeironii a sarkasmus. Knihu svých komentářů před časem pojmenoval Slyšte, slyšte a nechal se na obálce vyvést v uniformě vesnického vybubnovávače. A stejně tak ví, že když chce politik napsat knihu o sobě, nejtěžším úkolem je, aby se čtenář neuzíval k smrti. Když tedy před dvěma lety uvažoval o útoku na premiérský post, nespokojil se s vyžehlenou autobiografií v nejlepší anglosaské tradici, ale zplodil čtyřsetstránkovou knihu o tom, které vlastnosti z Winstona Churchilla udělaly Winstona Churchilla. Kniha je poučná i vtipná a hádáte správně: legendární státník v ní podezřele často vypadá jako Boris Johnson s doutníkem.

Český čtenář, který překlad dostal nyní do rukou, má před sebou v každém případě zábavné a místy strhující čtení. Johnson není jen oportunistický politik, jak předvedl na jaře před brexitem, ale také veselý novinář a brilantní stylistik se silně nadprůměrnou vládou nad rodnou řečí (podobně jako Churchill, samozřejmě). Z historického hlediska kniha nijak objevná není, ale to zase tolik nevadí, není ostatně určena dějepravcům. Johnson nadšení z Churchillovy rozevláté osobnosti nepředstírá a kapitoly popisující třeba státníkův styl práce jistě probudí v nejednom čtenáři touhu po lahvi whisky a psacím stroji.

Johnsonův Churchill je excentrický politik, hrubě otesaná skála, s níž udělala Británie a celý Západ obrovské štěstí. Hodně toho pokazil, jeho názory by dnes byly považovány…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].