Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Společnost, V hlavě

Pozor na tlusté číšníky

...a další prověřené triky, jak jíst zdravě

Autor: Picasa
Autor: Picasa

Na hubnutí do plavek už je sice trochu pozdě, ale vylepšit si životosprávu nikdy neškodí. Věda ovšem stále více dochází k závěru, že nadváha, kterou podle čerstvých propočtů Světové zdravotnické organizace nyní trpí 39 procent pozemšťanů, se nedá jednoduše odbourat změnou jídelníčku.  Respektive dá – ale pravděpodobně se nám to nepovede.

Naše stravování představuje velmi komplexní síť zvyků a podmíněných reakcí, na něž je naše odhodlání často krátké. Pomáhají však jednoduché triky, které dokážou náš mozek a žaludek obelstít a zajistit nám zdravější přísun kalorií. Uprostřed okurkové sezony přinášíme krátký přehled těch ozkoušených.

Polední hlad

Určitě se vám už někdy stalo, že jste se ráno vzbudili s pevným odhodláním, že si tentokrát k obědu dáte zeleninový salát s krajíčkem celozrnného chleba. A nakonec to dopadlo jinak. Jak se blížilo poledne, hlad a pracovní stres narůstal. Představa, že člověku může dodat dostatek energie až do večera strouhaná mrkev s ledovým salátem, se náhle zdála být nerealistická. Tělo jako by přímo žadonilo o něco sytějšího, třeba smažený sýr nebo svíčkovou s knedlíkem.

Různé výzkumy ukazují, že nejhorší výživová rozhodnutí děláme ve chvílích, kdy jsme hladoví. V samoobsluze plníme košík uzeninami, sušenkami a mraženou pizzou. Přitahují nás uměle přechucená, nezdravá jídla a velké porce. Malá americká studie z loňského roku například naznačila, že matky, které servírují svým dětem jídlo hladové, mají tendenci naložit jim víc – a…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 44 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].