Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Denní menu, Společnost

Pravidelný výběr ze světových médií na Respekt.cz

Pravidelný výběr ze světových médií na Respekt.cz

Příliš mnoho informací

Proč jsou žrouti zpravodajství takoví škarohlídi? Tuto otázku si klade magazín The Atlantic. Všímá si toho, že čím víc lidé konzumují zprávy, tím skeptičtější jsou vůči politickému i ekonomickému dění – a všemu ostatnímu. Ukazuje to na příkladu burzovního světa. Zatímco pravděpodobnost, že v následujících šesti měsících dojde k masivnímu burzovnímu krachu, je podle historických dat asi 1 : 60, průzkum mezi investory ukázal, že jejich odhady jsou mnohem pesimističtější – nejobvyklejším tipem byla šance 1 : 10.

Podle The Atlantic je na vině tendence médií přinášet hlavně špatné zprávy i depresivní předpovědi. To vede pravidelné čtenáře k pocitu, že zkáza je prakticky za rohem, i když věci nejsou ve skutečnosti tak černé. Podobné je to s terorismem, který má ve skutečnosti na svědomí řádově méně lidí než třeba dopravní nehody, i se zdánlivě se zhoršujícím problémem zneužívání střelných zbraní v USA – přitom je například počet lidí zastřelených policisty o 60 procent nižší než v osmdesátých letech.

„Jak řekl futurista Ray Kurzweil, nejde o to, že násilí je v USA čím dál častější, ale o to, že informace o něm jsou stále přesnější,“ píše magazín. Všímá si také, že roste veřejná poptávka po obyčejných, každodenních příbězích na úkor šokujících masových vražd, pohrom a tragédií.

Máme se líp a cítíme se hůř

I když nikdy v dějinách nebyli lidé tak obklopeni materiálními statky, stoupá…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 45 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].