Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace, Společnost

Nic než názor

Auguste Rodin - Myslitel (ilustrační foto) • Autor: Drflet/Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)
Auguste Rodin - Myslitel (ilustrační foto) • Autor: Drflet/Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Rozmohl se nám tu takový nešvar. V české žurnalistice přibývá případů, kdy je veleben názor. Týdeník Echo operuje s přívlastkem „názorový“ jako se svou přidanou hodnotou, týdeník Ekonom si dokonce pořídil ochrannou známku na tvrzení „Časopis, který se nebojí mít názor“.

Kdo ví, kde se tahle hrdost na odvahu mít názor vzala. Odvaha je spojena s rizikem, s překonáváním překážek, ale co člověk dává všanc, když se mu na cokoli udělá názor? A nejen když se udělá, ale když se napíše, natočí, vykřičí do světa? Jako by to dalo nějakou práci, jako by se názor neudělal komukoli, kdo si o něj své hlavě zrovna řekne. Sociální sítě, stejně jako komentáře pod články jsou názorů plné a nezdá se, že by se je někdo bál mít. Právě naopak – čím méně faktů, tím s větší sebejistotou prezentovaný názor. Opravdu chtějí média soupeřit ve stejné disciplíně?

Přitom vlastnictví názoru je často útěkem od odpovědnosti, za právo na názor se každý schová, kdykoli potřebuje. Stačí jakékoli tvrzení uvést slovy „podle mého názoru…“ a nikdo na vás nemůže. „Letadla rozprašují chemtrails“ – já si to prostě myslím a nikdo mi nemůže říct, že si to myslet nemůžu, je to přece můj názor, tak ho koukejte respektovat! Tohle že má být vydáváno za novinářskou ctnost?

Názor ať se klidně dělá čtenáři, ale pokud se názor stane úhelným kamenem žurnalistiky samotné, pokud ho novináři berou jako svůj vývěsní štít, pak se rozdíl mezi čtenářem, propagandistou a novinářem hledá jen těžko. Bohužel případů, kdy řada médií rezignuje na realitu, potvrzování domněnek, hypotéz, ověřování zdrojů, faktů a investigaci, tedy na tu pravou novinářskou práci, protože jim stačí, že se nebojí mít názor (a často už předem), stále přibývá – deformace zpravodajství o uprchlické krizi v televizi Prima byla jen viditelným vrcholkem ledovce.

Podle mého názoru by novináři měli mít odvahu před svými názory upřednostnit skutečnou žurnalistiku. Aby z reality nezbyl nic než názor. Pak by možná přestala být jednou z pěti nejvíce negativně hodnocených profesí. Jaký je na to váš názor? Napište mi do komentářů!

Autor je ředitel internetového vydavatelství.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].