Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura, Kultura

Největší luxus

Klavírní koncert Petra Bakly poprvé představuje současnou českou komponovanou hudbu na vinylu

Petr Bakla • Autor: Matěj Stránský
Petr Bakla • Autor: Matěj Stránský

Ještě dvě hodiny před plánovaným koncertem nebylo jasné, jestli se uskuteční,“ vzpomíná skladatel Petr Bakla na nervozitou prosycené okamžiky srpna 2013, kdy se na festivalu Ostravské dny schylovalo k premiéře jeho Klavírního koncertu. Skladby natolik náročné, že hráčům činila potíže do poslední chvíle.

Přestože se těžce hraje, velmi dobře se poslouchá a v Ostravě sklidila mimořádné ovace. I z důvodu nebývalé radikality si Baklův Klavírní koncert oblíbil šéf vytříbeného rakouského vydavatelství God Records Slobodan Kajkut – natolik, že se jej minulý měsíc rozhodl společně se skladatelovým orchestrálním kusem Classical blend / Weihnachtsoratorium vydat.

Albový debut šestatřicetiletého skladatele, jehož skladby se hrají od Jerevanu po New York, je tak prvním českým vinylem se současnou komponovanou hudbou. Zájem vydavatele představuje důležitý moment již proto, že počet nových nahrávek českých skladatelů se dá ročně měřit v jednotkách.

Zároveň se potvrzuje, že pokud jde o příležitosti vydávání, koncertní provedení či zakázky na novou tvorbu, většina nabídek a šancí pro české skladatele stále přichází ze zahraničí. A to se týká jak velkých realizací, jako byla opera Miroslava Srnky South Pole v Mnichově či aktuálně opera Seven Stones Ondřeje Adámka pro festival v Aix-en-Provence, tak i zdánlivě méně nápadných tvarů.

Kde bude příšera

S málokterou skladbou se natrápil tak jako s Klavírním koncertem. Rodila…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 45 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].