Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial, Politika

Zrychlený běh dějin

Události na místech vzdálených několik tisíc kilometrů mají stejný impulz – situaci na Blízkém východě

Jeden z těch, kdo přežil útok v Nice • Autor: REUTERS
Jeden z těch, kdo přežil útok v Nice • Autor: REUTERS
0:00
Přehrávač
Poslechnout článek

„Konečně by se ty dějiny mohly zpomalit,“ poslal mi kolega SMS v pátek večer, když jsme si mysleli, že se blíží konec naší uzávěrky a z agentur vyskočila zpráva, že v Turecku zřejmě probíhá puč. Přitom jen pár hodin předtím jsme se snažili vstřebat tragické následky krvavého útoku, který se odehrál v jihofrancouzském městě Nice.

Dějiny se kvůli nám nepochybně nezpomalí. Lze očekávat, že tomu bude přesně naopak, protože jedna událost ovlivňuje druhou. Dění v Turecku pochopitelně nespustil útok v Nice, ale události na několik tisíc kilometrů vzdálených místech mají stejný impulz – nestabilní situaci na Blízkém východě (u útočníka z Nice je motiv stále nejasný, ale kde hledal inspiraci, je podle expertů zřejmé). Je to podobné jako zemětřesení, které lze cítit i daleko od epicentra.

Je evidentní, že pohled na tragické následky vražedných útoků či ozbrojené akce na Blízkém východě nás čekají stále častěji. O to důležitější je, abychom dokázali zachovat klid a věcně vyhodnotili, čemu vlastně čelíme a jak s tím máme bojovat či jak se k tomu máme postavit.

Událostem ve FranciiTurecku se věnujeme v komentáři a v rubrice Agenda. Další informace pak můžete sledovat na našich webových stránkách www.respekt.cz

Vážené čtenářky, vážení čtenáři,
inspirativní čtení vám přeje

Erik Tabery,
šéfredaktor

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 29/2016 pod titulkem Zrychlený běh dějin