Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika, Rozhovory

Zdeněk Kudrna: Nejvíc se podobáme Rakušanům a Němcům

Zdeněk Kudrna • Autor: Matěj Stránský
Zdeněk Kudrna • Autor: Matěj Stránský

Přijel do Prahy na tři dny přednášet a uprostřed rozhovoru pro Respekt navigoval po telefonu děti v Rakousku balící se na prázdniny. Zdeněk Kudrna se do české debaty dostal oklikou přes Budapešť a Vídeň, kde nyní střídavě se Salcburkem žije. Je jedním z nemnoha českých ekonomů, kteří profesně zkoumají proměnu a lepší fungování EU. Tedy přesně to, o čem se nyní v čase brexitu v Česku vzrušeně debatuje.

Zastánci  brexitu prohlašovali, že mají plné zuby expertů. Jste také takový expert. Berete podobná prohlášení osobně?

Osobně ne. Snadnou zpochybnitelnost expertních názorů ale vidím jako hrozbu pro demokracii. Když lobby chce, zaplatí si svého experta, který přijde s oponentním názorem proti většině, ale média ani veřejnost si nedají dostatečnou práci, aby platnost názoru vyhodnotily. Nejvíc je to vidět v americké debatě o globálním oteplování, kde devadesát devět procent vědců tvrdí, že se oteplování děje, ale potom je pár podivínů, kteří to vidí jinak, a média v rámci vyváženosti z toho udělají názor padesát na padesát.

Některá média si dají tu práci, jenže lidé, na které populisté míří, tahle média nečtou. Neměly by s tím expertní analýzy nějak počítat?

Většina expertů nebo akademiků věří, že by se měli bavit s veřejností, a hledají k ní cestu, ale ne každý to umí. Dovednosti v oblasti mediální komunikace jsou docela jiné než ty, které člověk potřebuje, aby se zavrtal do hloubky nějakého…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 44 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].