Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda, Politika

Mistr v přerážení se vrací

V čem tkví nepostradatelnost Petra Hulinského

Autor: Ilustrace Pavel Reisenauer, Ilustrace - Pavel Reisenauer
Autor: Ilustrace Pavel Reisenauer, Ilustrace - Pavel Reisenauer

Muž v bílém kimonu se na pódiu rozkračuje a bez hnutí se několik dlouhých okamžiků soustředí; pak vyskočí, prudce máchne a loktem přesekne hromadu patnácti bílých stavebních desek Ytong. Borec se jmenuje Petr Hulinský a právě se stal českým rekordmanem v disciplíně přerážení.

Od této na filmu zachycené veřejné show uplynulo už šest let, během nichž silák a matador ČSSD Hulinský zažil kromě bouřlivého aplausu i pískot. Ve své druhé, politické disciplíně se stal vysokým činitelem pražského magistrátu, bez kterého se v hlavním městě nehnul ani list – ale pak přišel velký pád.

Kvůli podezření ze zneužití peněz pro postižené sportovce odstoupil Petr Hulinský v roce 2012 z funkce pražského šéfa ČSSD a přestal kandidovat do volených funkcí. Teď se jeho jméno na veřejnosti objevilo znovu – když vyšlo najevo, že z postu náměstka na ministerstvu školství přestupuje na post náměstka ministra vnitra. To vzbudilo zvědavost: proč je tenhle mistr bojového umění taekwondo navzdory špatné pověsti pro svou stranu tak nepostradatelným člověkem?

Sehnat, domluvit

„Jaké má pro nás kouzlo? To se ptejte těch, které okouzlil,“ říká do telefonu nový krajský předseda ČSSD v Praze Miloslav Ludvík na žádost o rozhovor. „Ne, mluvit se mi o něm nechce, nabídku nepřijímám, na shledanou.“

Podobných reakcí najde člověk v ČSSD spoustu, jako by se nikdo moc nechtěl vůči Petru Hulinskému ani vymezit, ani ho pochválit. Lidé, kteří prošli politikou s Hulinským už od jeho začátků v roce 1993,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 44 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].