Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace, Společnost

Chytit je všechny

Co přineslo celosvětové šílenství jménem Pokémon Go

Pokémon Go • Autor: AFP, Profimedia
Pokémon Go • Autor: AFP, Profimedia

Minulý týden se na ulicích měst po celém světě začaly odehrávat poněkud bizarní scénky. Skupiny domorodců i turistů trochu zmateně chodí sem a tam a občas kolem sebe bez zjevného důvodu mávají telefonem. Žádná nemoc naštěstí není na obzoru. Máme tu čest s hráči Pokémon Go, nejúspěšnější mobilní hrou historie, která se v průběhu jediného týdne stala celosvětovým hitem s desítkami milionů hráčů. Podobných úspěchů zná herní průmysl několik, ale tenhle se přece jen v něčem liší. Pokémon Go je první masově oblíbená videohra, která hráče nutí opustit bezpečí vlastní pohovky.

Rychlý hit

Princip připomíná oblíbený geocaching. Když hráči Pokémon Go spustí, uvidí svou postavičku na mapě svého skutečného okolí – hra sleduje jejich pozici pomocí GPS zaměřovače v telefonu. S tím, jak se pohybují, se hýbe i jejich postava na dispeji mobilu a v jejím okolí se ukazují pokémoni, tedy příšerky z her a seriálu oblíbeného na konci devadesátých let. Celkem je jich ve hře 151 druhů – od malé krysy Rattata přes ohnivého ptáka Moltres až po známého maskota jménem Pikachu – a na mapě se objevují zčásti náhodně, zčásti podle denní doby, počasí nebo prostředí, v městském parku se pohybují jiní pokémoni než v lese či mezi paneláky.

Trochu bizarní hra, ale nutí člověka opustit pohovku. • Autor: Bloomberg via Getty Images
Trochu bizarní hra, ale nutí člověka opustit pohovku. • Autor: Bloomberg via Getty Images

Úkol hráče je jednoduchý: všechny je chytit. Aby se mu to povedlo, musí konkrétního pokémona vybrat a přejít tak do chytacího režimu. V něm se příšerka zobrazí na reálném…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 44 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].