Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura, Kultura, Literatura

Zítra ráno vstanu a zase umřu

Rjósuke Takeuči, Hiroši Sakurazaka, Takeši Obata: All You Need Is Kill: Stačí jen zabíjet
Rjósuke Takeuči, Hiroši Sakurazaka, Takeši Obata: All You Need Is Kill: Stačí jen zabíjet

Před dvěma lety slavila úspěch filmová sci-fi Na hraně zítřka, adaptace stejnojmenného románu Hirošiho Sakurazaky. Nyní se domácímu čtenáři a divákovi nabízí zajímavé srovnání. Česky totiž vyšla manga All You Need is Kill: Stačí jen zabíjet, která má za předlohu tutéž knihu.Oproti tradičním velkým sériím má navíc pouze dva díly, které jsou v českém vydání spojeny do jedné knihy – pro japonským fenoménem nepolíbené čtenáře je to tedy ideální iniciační příležitost.

Přímočarý příběh pracuje s obvyklým sci-fi motivem časové smyčky. Mladý voják Keidži se chystá do prvního ostrého boje s Mimiky – mimozemskými monstry v podobě obřích ozubených koulí s chapadly, jež se rozhodla vyhladit lidstvo. Něco je ale špatně. Poté co hrdina v souboji umírá, opět se probouzí do stejného dne – a s každým dalším procitnutím se v duelech s vetřelci dostává o kousek dál k vytouženému konci. Vojáci a vojačky bojují v masivních robooblecích, pod nimi se však skrývají klasičtí manga hrdinové: okatí, útlí a krásní s patkami asymetrických účesů a dokonalými nosíky. Japonská kultura miluje krásu a nejinak je na tom popkultura, která ji dotahuje k dokonalosti až nelidské. Zároveň tím prozrazuje, na koho cílí: na mladé publikum, jež se s věkově blízkými hrdiny může lépe identifikovat.

Výtvarník Obata po velké sérii Death Note: Zápisník smrti opět dokazuje, že je úžasný kreslíř s citem pro střih a zde i futuristické vychytávky. Zejména díky…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].