Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura, Společnost

Vodní pohlednice

Nizozemsko má rozlohu jen o něco větší než půl Česka, na mapě designu a architektury je ovšem znatelně větší. V posledních desetiletích vyprodukovalo řadu hvězd, vytvořilo pečlivou politiku architektury a poučilo obyvatelstvo, které si pak oblíbilo pěkné domy a věci. Rotterdam pracuje na tom, aby se právě architektura stala hlavní zdejší atrakcí – viz fotografie vlevo. Nizozemci věří architektuře do té míry, že jim má pomoct i s jejich největším nepřítelem, což je voda. Bude o tom také následující trochu rozmočená nizozemská pohlednice.

Je na ní například waterplein, rotterdamské vodní náměstí jménem Benthemplein se skateparkem a dalšími plácky s pomalovanou zemí. Všechno se změní, když začne pršet. Hodně pršet – normálně by přívalový déšť začal zaplavovat okolí. Teď ale voda z okolních střech a betonových ploch doteče na náměstí, hřiště se změní v bazén plný kalné vody, která je tímto zneškodněná a může pomalu odtéct do kanálů – možno pozorovat na http://streaming.softclass.net/paulmartens/benthemplein.html.

Od rotterdamského nádraží vede Westersingel, jeden z kanálů, které ještě nezakryly silnice. Má dovoleno se rozvodnit – zalije i plácek s lavičkami a sochami a část lávky, která pak trochu apokalypticky trčí z vody „Lidem to připomene, že voda si nedá vždycky poručit,“ komentovala to Tracy Metz, autorka knihy Sweet and salt (Sladká a slaná), která mluvila na konferenci What Design…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].