Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda, Politika, Společnost

Letem světem

střelba v Dallasu • Autor: Profimedia, TEMP EPA
střelba v Dallasu • Autor: Profimedia, TEMP EPA

„Chtěl jsem zabít bělochy. Pokud možno policajty.“ To byla slova střelce Micaha Johnsona, který v Dallasu odstřelovací puškou zabil pět policistů a sedm dalších lidí zranil. Stalo se to v průběhu protestního pochodu proti dvěma nedávným případům, kdy američtí policisté při zásahu zastřelili muže afroamerického původu.

Policie ve Spojených státech je dlouhodobě kritizovaná, že k občanům přistupuje rasisticky. Tím své vraždy Johnson zdůvodňoval. Sám nakonec při přestřelce s policií zemřel.

Španělsko

Znovu stejně, ale trochu jinak

Po šesti měsících šli Španělé znovu k volbám. Důvodem jejich opakování byl povolební pat, a výsledkem nedávného hlasování je – opět pat. Vládní lidovci přesvědčivě zvítězili, dokonce i s větším počtem hlasů než v prosinci, ale na parlamentní většinu to zase nestačí, ani v koalici s centristickou stranou Ciudadanos. Není ale vyloučené, že se jim potřebných osm hlasů podaří získat u poslanců menších regionálních stran. Španělsko by se tak po víc než půl roce dočkalo vlády.

Na levé straně spektra se – navzdory předpovědím průzkumů – nepovedlo levicovým revolucionářům Podemos pod vedením Pabla Iglesiase porazit zavedené socialisty. A to se kvůli tomu spojili se španělskými komunisty. Hegemonem levice tak zůstává sociální demokracie Pedra Sáncheze. Iglesias se už pokusil podat socialistům smírnou ruku, ale marně. Ti stále nemohou zapomenout, že Podemos po minulých volbách couvli z plánované levicové…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].