Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Dopis z…, Společnost

Dopis z Kandy

Modlitba za turisty

Autor: Profimedia, Zuma Press - Archive
Autor: Profimedia, Zuma Press - Archive

V šest ráno už je téměř půlka města na nohou. Ti, kteří ještě spí, jsou buzeni troubením aut z ulice. A že je ho tu pořádně slyšet. Z okna hostelu jsou pak vidět lidé, jak se chystají na trhy nebo na modlitby. Srí Lanka je velmi tolerantní směs všech čtyř hlavních náboženství. Hned vedle chrámu Buddhova zubu stojí kostel svatého Pavla. Po cestě hlavní ulicí pak visí reklamy například na oblečení: „Elegant ramadhan“ a v autobusech blikají podobizny hinduistických bohů.

Zbloudilý turista si ale může vybírat u náboženských organizací i ubytování. Například Kandy muslim hotel nabízí po celý rok jak restauraci, tak pokoje poblíž největší srílanské buddhistické památky. Ti, kdo se cítí na jiné náboženství, mohou navštívit ubytovnu, o kterou pečují místní mniši. Je nedaleko jezera a po chodbách se plazí želvy, o něž se místní mniši starají.

„Nedá se říct, že by sem chodili jen věřící, je tu i hodně lidí, kteří to chtějí zkusit, protože máme dobré hodnocení na TripAdvisoru,“ říká mnich Tharindu, jenž v ubytovně pracuje už deset let. Od začátku sem chodili spíše hosté praktikující buddhismus, to se po několika letech lehce změnilo, když se země po skončení občanské války ještě více otevřela turismu. Podobné to mají i místní hinduistické restaurace nebo křesťanské školy.

Do Kandy se jezdí především kvůli chrámu zasvěcenému Buddhovu zubu. Ten je uprostřed chrámu, kde se každé ráno a každý večer koná rituál, při němž místní tančí doslova s plameny. Na největší buddhistickou…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].