Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kontext, Společnost

Překupník borůvek

Jak Oliver Dlouhý stvořil nejúspěšnější český startup

Oliver Dlouhý jako miliardář nevypadá.
Za večer vypije i deset piv.
(Na snímku se psem Pennem) • Autor: Matěj Stránský
Oliver Dlouhý jako miliardář nevypadá. Za večer vypije i deset piv. (Na snímku se psem Pennem) • Autor: Matěj Stránský

Uvnitř prvorepublikové vily v klidné brněnské čtvrti Pisárky to vypadá, jako by její majitelé odjeli na dovolenou a jejich děti si domů pozvaly kamarády na velkou síťovou party. Počítače jsou všude – v předsíni, v obýváku, v ložnici, ve sklepě i v podkroví. U nich sedí lidé kolem dvaceti a ťukají do klávesnic, klikají myší. Po domě volně běhají psi. Na schodech po sobě dva mladíci střílejí gumovými projektily z umělohmotných pušek. Ale není to prázdninová party a žádní rodiče se sem nevrátí. Stará vila je ústředím nejúspěšnějšího českého startupu Kiwi.com, který před čtyřmi lety založil nedostudovaný mladík Oliver Dlouhý, když nevěděl, co vlastně dál se životem.

Programátor jukeboxů

Jestli někde v Česku panuje ležérní garážová atmosféra Silicon Valley na český způsob, pak je to právě v Dlouhého vile v Pisárkách. Živelné, nadšenecké období se ale chýlí ke konci, ze startupu se stává velká firma. Většina zaměstnanců už je také v nových kancelářích v jiné části Brna, ve staré vile zůstali jen programátoři a vedení. I oni se však brzy budou stěhovat.

V novém firemním centru právě skončilo jednání představenstva Kiwi.com a Oliver Dlouhý (28) z něj do pisáreckého sídla přichází v kraťasech, tričku a plátěných keckách; vypadá, že toho na dnešek moc nenaspal. Z Miami, odkud se vrátil předevčírem, si přivezl rýmu. Předtím byl v Bogotě utužovat vztahy s obchodními partnery a ještě předtím v Londýně, kde dával rozhovor o svém podnikání americké televizi CNBC. Přestože…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 53 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].