Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda, Politika

Nikdo nesměl mluvit

Debata kolem policejní reformy se zvrtla a řešení není v dohledu

Robert Šlachta, za ním Jiří Komárek • Autor: Milan Jaroš
Robert Šlachta, za ním Jiří Komárek • Autor: Milan Jaroš

Poslanci z výboru pro bezpečnost odhlasovali, že nechtějí od vrchního státního zástupce Iva Ištvana a šéfa ÚOOZ Roberta Šlachty slyšet nic o možném úniku informací z vyšetřování závažných kauz, na němž se měl podle obou podílet i policejní prezident Tomáš Tuhý.

Detektivové a státní zástupci tvrdí, že mají dostatek indicií prokazujících zájem policejního prezidenta a dalších několika vysokých důstojníků o „nezákonné vstupy“ do vyšetřovaných případů. Generál Tuhý jakýkoli svůj nepatřičný zájem o živé kauzy vylučuje a tvrdí, že obvinění je „pokusem zastavit policejní reformu“.

Výbor pro bezpečnost se rozhodl, že není tělesem kompetentním řešit spor, na němž podle řady poslanců závisí budoucnost zdejší policie – nebo aspoň té její části, která má na starosti vyšetřování závažných zločinů. Věcí by se proto podle členů výboru měla zabývat parlamentní vyšetřovací komise a také „odpovědné bezpečnostní instituce“. Jednou z nich je například BIS, jejíž šéf Jiří Lang se jednání výboru účastnil.

Asi mají strach, říká Šlachta

Státní zástupci a policisté z ÚOOZ podezřívají vysoké důstojníky policejního prezidia, včetně policejního prezidenta, že se ve třech případech pokusili zjistit informace z vyšetřování závažných kauz, v nichž jsou zapojeni politici a elitní policisté.

Detektivové z ÚOOZ a státní zástupci mají prý k dispozici několik nahrávek odposlechů, při nichž dochází k prozrazení důležitých informací, podařilo se údajně zjistit uživatele telefonů s anonymními…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 53 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].