Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře, Politika

Vrtění Babišem

Andrej Babiš • Autor: Ilustrace Pavel Reisenauer, Ilustrace - Pavel Reisenauer
Andrej Babiš • Autor: Ilustrace Pavel Reisenauer, Ilustrace - Pavel Reisenauer

Nevíte, o co tady vlastně jde?“ Tuhle otázku slyšelo do telefonu či přímo tváří v tvář několik expertů na bezpečnostní složky. A překvapivě nikoli od laické veřejnosti, ale od členů vlády. Policejní prezident Tomáš Tuhý a ministr vnitra Milan Chovanec nemění jen strukturu policie, ale také mocenské rozložení sil. Pomohl jim k tomu velmi jednoduchý trik.

Ministr neví

Byly to naprosto pozoruhodné dva týdny. Čtrnáct dní, které budou nepochybně sloužit jako studijní materiál pro všechny, kdo se zabývají lidským chováním. Ještě před dvěma týdny téměř nikdo neřešil, jestli Andrej Babiš řídí skrz Roberta Šlachtu policii. Před sedmi dny se už mluvilo a psalo o tom, že to tak být může. A na konci minulého týdne se již brala jako hotová věc, že Robert Šlachta je Babišův muž (mnozí k němu přidávají i státní zástupce).

Má to jediný háček. Nikdo nepředložil jeden jediný důkaz, že by tomu tak bylo. K dispozici jsou pouze indicie, že někteří vyšetřovatelé ÚOOZ se před lety scházeli s Andrejem Babišem, aby od něj získali informace. Nic víc o údajném spojenectví nevíme.

Na celé aféře je pozoruhodné to, že od začátku do konce za ní zřejmě stojí jakási konspirační psychóza. Sociální demokraté se báli, že Babiš něco před volbami chystá, a protože se říká, že má něco se Šlachtou, tak je třeba tomu zabránit. Proto tak utajená a uspěchaná reforma. Když ta vyšla na světlo světa, lekl se pro změnu zase Babiš, protože si prý vyvodil, že ČSSD chce kontrolovat policii, aby ji na něj…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].