Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial, Redakce

Prezident nemá kouzelný proutek

Andrej Kiska v rozhovoru pro Respekt říká, že pokorně přijímá svou roli

Andrej Kiska • Autor: Milan Jaroš
Andrej Kiska • Autor: Milan Jaroš
0:00
Přehrávač
Poslechnout článek

Rozhovor se slovenským prezidentem Andrejem Kiskou je v mnoha ohledech zajímavý. Jedna věc ale českého novináře musela zaujmout dvojnásob, a sice jeho vztah ke slovenské vládě. Tady je třeba připomenout, že Andrej Kiska byl také zvolen přímo voliči. Dokonce porazil současného premiéra Roberta Fica. Dalo by se tedy očekávat, že bude stejně jako český prezident soupeřit o to, kdo vlastně určuje směřování země.

Po celou dobu rozhovoru však slovenská hlava státu ani jednou nevyužila příležitost, aby kabinetu nasypala sůl do už tak zjitřených ran. Andrej Kiska ostatně v rozhovoru říká: „Moje zkušenost je na jedné straně pozitivní v tom, že lidé nemají přehnaná očekávání a vědí, že prezident nemá v rukou kouzelný proutek. Uvažují realisticky a vědí, co prezident může a co nemůže. Očekávají od něj, že společnost bude spojovat, ne rozdělovat. Že bude nastolovat otázky. Že nebude stát ani za vládou, ani za opozicí, že dokáže zkritizovat či pochválit obě strany. Očekávají od něj tedy to, s čím jsem já sám k této funkci přistupoval.“

Přiznává, že někdy je to těžké, protože ho napadá, jak některé problémy řešit. „Nicméně, přijímám pokorně svou roli prezidenta, který některé věci změnit nemůže, byť na ně upozorňuje ministry a vládu. Je to můj úděl, o němž jsem věděl předem.“ To je cenný příspěvek do definice role hlavy státu, který bychom měli využít při hledání příštího prezidenta.

Závěrem bych vás ještě rád upozornil na několikastránkovou přílohu při příležitosti Impact Journalism Day. Respektu byla nabídnuta účast na tomto zajímavém projektu, kde média z celého světa publikují texty, jež nabízejí řešení některých společenských problémů.

Vážené čtenářky, vážení čtenáři,

inspirativní čtení vám přeje

Erik Tabery

šéfredaktor

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 25/2016 pod titulkem Prezident nemá kouzelný proutek