Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře, Politika

Mlčení republikánů

Je až bolestné dívat se, jak důstojní politici nedokážou odmítnout Trumpa

Když si Donald Trump definitivně zajistil nominaci, byli si republikáni jeho dalším postupem jistí. Zmírní rétoriku a přesune se do politického středu. „Donald Trump chápe, že primárky skončily,“ prohlásil předseda Republikánské národní komise Reince Priebus. Trumpův poradce Paul Manafort vysvětlil, že předpokládaný kandidát teď prokáže „větší hloubku“, a zdůraznil, že se „vyvíjí“. Sám Trump ještě minulý týden prohlásil, že se stane „tak prezidentským, že z toho, lidi, budete celí znudění“.

McCarthyho duch

Nuda dlouho nevydržela. Spojené státy utrpěly 12. června 2016 největší teroristický útok od 11. září. Jednalo se o obzvlášť nechutný čin, protože vrah zaútočil na menšinu, která je dlouhodobě vystavená diskriminaci. Trump reagoval tím, že na Twitteru gratuloval sám sobě. V následujících dvou dnech vyzval prezidenta Obamu k odstoupení a Hillary Clinton k ukončení kampaně, prohlásil, že prezident si ve skutečnosti přeje, aby džihádisté zvítězili, zopakoval svůj návrh na zákaz vstupu všech muslimů do země a varoval americké muslimy, aby raději začali spolupracovat s úřady.

Jeden z neformálních mluvčích Trumpa, bývalý šéf dolní komory Kongresu Newt Gingrich, navrhl obnovení kongresové Komise pro neamerickou činnost, jež nechvalně proslula tresty pro Američany nejasně obviněné z toho, že jsou komunisty nebo s komunisty sympatizují. Trumpův dlouholetý přítel a republikánský konzultant Roger Stone načrtl obrysy nového honu na čarodějnice v mccarthyovském stylu, když…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].