Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Místa, kde se potkáváme, Společnost

Maják pro kulturní zbloudilce

Papírna Plzeň

Papírna Plzeň • Autor: Milan Jaroš
Papírna Plzeň • Autor: Milan Jaroš

Papír tu sice ještě najdete, ale už jen v podobě tištěného jídelníčku nebo programu kulturních akcí. Industriální stavbu začali umělci dobývat loni v létě, kdy se Plzeň stala evropským městem kultury. Dnes najdete v prostorách bývalé plzeňské papírny největší kulturní checkpoint města.

Cesta není složitá; návštěvník se sem dostane z centra po patnácti minutách a jako zbloudilý námořník je veden odevšad viditelným padesátimetrovým továrním komínem. Budova nabízí na čtyři tisíce metrů čtverečních prostor pro kulturní všehochuť. Přes den je nejvíc návštěvníků v přízemí, kde se místo lisů zrodila nová kavárna.

Papírna Plzeň • Autor: Milan Jaroš
Papírna Plzeň • Autor: Milan Jaroš

„Je to tu fajn i na učení, zároveň má člověk pocit, že se kolem neustále něco děje,“ popisuje místní „štamgast“ Adam atmosféru, kdy se propojují různorodé žánry a člověk nemusí být pasivním divákem. Chodí sem už přes rok tak často, že by se sem snad nejradši přestěhoval. „Akce nejsou jednoho druhu a má to super atmosféru.“

Papírna Plzeň • Autor: Milan Jaroš
Papírna Plzeň • Autor: Milan Jaroš

Do programu se vejde komorní koncert i technoparty, taneční představení, diskuse i promítání dokumentárních filmů. A také výtvarné dílny a výstavy, k použití je fotoateliér, pro divadelní a stand-up fanoušky pak blackbox, což je způsob úpravy prostoru tak, aby se v něm dalo hrát divadlo. Tedy klasické sedačky s pódiem oddělené černými závěsy, které izolují diváka od zbylého prostředí a dodají divadelní atmosféru.

[image id=„200060331“ caption=…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].