Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kontext, Společnost

Krtek a pracovní vízum

Proč čeští úředníci nechtějí pouštět do zdejších firem ukrajinské dělníky

Animovaný hrdina
v trojrozměrném provedení je připraven,
teď ještě aby ruce byly. (Ředitelka Moravské
ústředny Brno Jana Malá s hlavním artiklem firmy) • Autor: Matěj Stránský
Animovaný hrdina v trojrozměrném provedení je připraven, teď ještě aby ruce byly. (Ředitelka Moravské ústředny Brno Jana Malá s hlavním artiklem firmy) • Autor: Matěj Stránský

Pokud by měl český krteček, který se před pěti lety dostal s americkým astronautem Andrewem Feustelem na orbit, šanci vyslat do vesmíru kolonii svých kumpánů, mohl by na Zemi nastat problém. Ne snad proto, že by Jana Malá, ředitelka Moravské ústředny Brno – hračkářské firmy a držitele licence na animovaného hrdinu v trojrozměrném provedení –, nechtěla šířit krtkův věhlas za hranice sluneční soustavy. Problémem jsou „lidi“: podnik právě teď marně shání 15 šiček a příští rok jich bude potřebovat jednou tolik. Mezi ženami na Moravě, kde mají provozovny, ale není zájem, a firma se tak musela rozhlédnout za hranice. Jako nejvýhodnější se ukazuje možnost přivézt mladé ženy z vytipovaného učiliště na Ukrajině, které by se do Česka za prací naopak rády vydaly.

Jenže to nejde. Česko mezi sebe a cizince ze zemí mimo Evropskou unii v tichosti postavilo téměř neprostupnou zeď. Získat tu povolení k práci obnáší mnohaměsíční boj s vysokými náklady a nejistým koncem. „Na začátku července se rozhodneme,“ tvrdí šéfová největšího podniku na výrobu plyšových a textilních hraček v Česku. „Už nemůžeme čekat. Pokud vláda neuvolní víza pro Ukrajince, přesuneme část výroby do Polska nebo do Bulharska.“ Jana Malá patří k těm, kteří mají jasno. V dobách, kdy všichni šetřili, to nikoho nepálilo, ale se startující konjunkturou je čím dál zřejmější, že pracovní politika tohoto státu hází zdejší ekonomice aktivně klacky pod nohy.

Zcela dostačující

Moravský podnik není jediným, kdo tlačí na…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].