Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura, Kultura, Literatura

Bizom aneb Služba a mise

Sylva Fischerová

Sylva Fischerová: Bizom aneb Služba a mise
Sylva Fischerová: Bizom aneb Služba a mise

Sylva Fischerová letitou básnickou dráhu víc a víc rozšiřuje směrem k próze. Schopnost vyprávět si vyzkoušela na dvou knihách pro děti, na dvou povídkových sbírkách a na cestopisné próze o pobytu v USA. Knížka Bizom aneb Služba a mise je její prózou nejexperimentálnější. A tímto rysem vyčnívá i v kontextu současné české beletrie, která je naopak z hlediska postupů až nebývale usazená – jako by žila v přesvědčení, že jde jen o to, co se vypráví, a nikoli jak.

Bizom vlastně ucelený příběh nenabízí. Postavy do vyprávěného světa bez představování či uvádění vstoupí, baví se navzájem a občas i něco ze své minulosti prozradí, ale pravidla, s jejichž pomocí by vytanul souvislý příběh, musí čtenář hledat sám. Kniha je protkána řadou citátů věnovaných teorii her – od Wittgensteina přes Peregrina až po Kořenského. A právě idea Johana Huizingy, že hra jako nerozumná činnost povyšuje člověka nad úroveň čiře rozumové bytosti, se může jevit jako klíč. V době, kdy nám masová média či masová kultura sugerují, že servírují vše podstatné, očištěné od balastu zbytečných složitostí, činí Fischerová pravý opak. Poskytne nám fragmenty, které získají smysl až podle pravidel dané hry. Ale ta – na rozdíl od fotbalu nebo mariáše – ještě neznáme.

Letos maturanti protestovali proti pojmu epizeuxis, ale co je synekdocha, to se snad ještě vědět má – záměna části za celek či celku za část. A v Bizomovi nacházíme právě jen části příběhu, který slibuje dobrodružství, záhadu,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].