Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře, Politika

Podezřelý Tuhý

Policejní prezident by měl přiznat neschopnost a jít

Autor: Ilustrace Pavel Reisenauer, Ilustrace - Pavel Reisenauer
Autor: Ilustrace Pavel Reisenauer, Ilustrace - Pavel Reisenauer

Česká policie zažívá jednu z největších krizí ve své historii. Je tak vážná, že má i politické konsekvence, které mohou vést k pádu vlády. A je třeba si hned na úvod upřímně říct, že řadu podstatných informací k pochopení toho, co se minulý týden odehrálo, zatím nemáme. Nicméně i to, co víme, je velice znepokojivé.

Tohle není firma

Problém není v tom, jak nám tvrdí vládní sociální demokraté, že někdo odmítá jejich reformu policejního sboru. Není ani v tom, že téma této reformy někdo politizuje, jak tvrdí premiér Bohuslav Sobotka. Policejní prezident Tuhý má nepochybně pravomoc přicházet s reformou a nikdo to nezpochybňuje. Malér spočívá v tom, že tak zásadní reformu tajil nejen před širší veřejností, ale dokonce i před těmi, jichž se bezprostředně týká, tedy před policisty.

Když před pěti lety začal nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman uvažovat o novém zákonu o státním zastupitelství, představil nejdřív jeho základní teze, o normě se pak opakovaně mluvilo v parlamentu i ve vládě, žalobce ji obhajoval a vysvětloval v médiích, takže i laik, pokud má o téma zájem, ví, co se chystá.

Malér je v tom, že se reforma tajila před veřejností i těmi, jichž se týká.

Generál Tuhý na to šel přesně opačně, vše tajil a navíc oznámil, že reforma začne platit už za tři týdny. Výsledný a do médií na poslední chvíli uniklý materiál, jenž počítal s vytvořením jednoho obřího policejního úřadu, vyděsil policisty i řadu státních zástupců. Mluví…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 38 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].