Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře, Společnost

Může vyhrát?

Statistika příliš nenahrává Hillary Clinton, ale lidé mají rozum

Hillary Clinton se v minulém týdnu dařilo. Měla dosud nejlepší projev, zajistila si nominaci demokratů, v Kalifornii porazila Bernieho Sanderse a dostalo se jí veřejné podpory od prezidenta Baracka Obamy. Jenže vydrží jí to? Může v listopadu vyhrát?

Existují akademici, kteří věří, že výsledek prezidentských voleb je souhrnem chladných dat – jde především o stav ekonomiky a o to, kolikrát byla strana v řadě za sebou u moci. Pokud se na to díváme z tohoto úhlu, pak to pro Hillary Clinton nevypadá moc dobře.

Nejznámější volební model, jehož autorem je ekonom z Yaleovy univerzity Ray Fair, se zakládá na analýze voleb za posledních 100 let. Z něj ale plyne, že v roce 2016 bude kandidátka demokratů hladce poražena. Logika je jednoduchá: ekonomika na tom není nijak zvlášť dobře a zejména růst příjmů je nízký.

Největší výzvou pro Hillary Clinton je však to, že pro jednu stranu je nesmírně těžké dostat se do Bílého domu třikrát po sobě. Stalo se to naposledy před 28 lety, když George H. W. Bush následoval Ronalda Reagana. A ještě předtím nastala taková situace v roce 1940, v případě Franklina D. Roosevelta.

Lidé dojdou poznání, že Trump je vulgární narcis a lhář.

Samozřejmě, existují i další modely, které vycházejí z jiných, byť podobně objektivních kritérií, zejména při měření stavu ekonomiky. Podle toho, jaká používají – nezaměstnanost, inflaci, ceny domů –, se různí jejich závěry, z nichž některé předpovídají vítězství demokratů.…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 38 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].