Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

DŮM

ORGANICKÝ TŘEBEŠÍN

V roce svého vzniku 1974 byla budova Střední průmyslové školy v Praze 10 Na  Třebešíně inovativní stavbou se sálem pro 120 osob, který svým ostrým rohem vystupuje z budovy nad okolní terén. I dnes se tu snaží být napřed: žáci se tu učí 3D modelování a sál má interiér pro novou dobu. Stěny dostaly obklad z desek nepravidelných organických tvarů, vygenerovaných digitálně. Strop je potažený poloprůsvitnou fólií, je možné nastavit několik režimů osvětlení a akusticky sál pojme koncert i přednášku. Autory jsou Luka Križek a Radek Bláha z IO Studio.

Co vypadá jako luxusní interiér vyrobený za pomoci počítačem řízených strojů, bylo ovšem potřeba pořídit levně, tradičními technologiemi a v podmínkách ostře sledovaných výběrových řízení. To je možná ještě větší počin než design sám.

Diane von Furstenberg • Autor: Profimedia, TEMP Rex Features
Diane von Furstenberg • Autor: Profimedia, TEMP Rex Features

ČLOVĚK

„Všichni surfujeme po tsunami a ptáme se, jak budeme žít dál. Nikdo to neví a všichni se musí adaptovat.“

Tak shrnula pro server Elle.com svůj pocit ze zrychlování a globalizace módní branže Diane von Furstenberg, prezidentka Rady módních návrhářů Ameriky, když přijela představit mladé zámořské tvůrce do Londýna.

VĚC

DESIGN NA MATEŘSKÉ

Dvě staré kámošky, zrovna na mateřské s dětmi, nápady by byly, ale jak je realizovat? Kolik takových příběhů existuje? Danielle a Becca z anglického Chesteru se…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 59 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].