Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Lidé, Redakce

Lidé a události

1926

První díl Haškova románu byl na pultech knihkupectví pouhých pět let, když jeho adaptaci dostal jako zakázku zkušený režisér Karel Lamač. Ten jej dokázal dostat od scénáře do kin během (i na tu dobu) rekordních tří týdnů. Do hlavní role obsadil Karla Nolla a zrodil se megahit. Původní Lamačův film se nezachoval. Existuje jen jeho přestříhaná verze z roku 1930.

1956

„Pravým“ filmovým Švejkem je pro většinu diváků verze Karla Steklého v hlavní roli s Rudolfem Hrušínským, který „poslušně hlásil“ a iritoval nadporučíka Lukáše. V porovnání s Lamačem se Steklý snažil do filmu vměstnat maximum původních knižních dialogů. Švejk je tak jednoduše nesmírně ukecaný, úředně potvrzený blb.

2017

Švejka pro 21. století plánuje režisér Bohdan Sláma. Snímek získal v aktuální výzvě nejvyšší dotaci od Státního fondu kinematografie – 17 milionů korun. Slámův Švejk by měl být „realističtější“. Zahraje si ho Pavel Liška. Snímek vznikne v koprodukci Česka, Slovenska a Německa.

Pavel Liška • Autor: Profimedia, MFDNES + LN
Pavel Liška • Autor: Profimedia, MFDNES + LN

28 300

Tolik lidí zemřelo loni při teroristických útocích. Je to o pět tisíc méně než předchozí rok – méně se zabíjelo v Iráku, Pákistánu a Nigérii.

„Když se vás zeptám, která země světa je nejzkorumpovanější, asi odpovíte, že Afghánistán, možná Řecko, Nigérie nebo jih Itálie. Já vám ale říkám, že je to Velká Británie.“

Řekl italský novinář a expert na mafii Roberto…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 59 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].