Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře, Politika

Kdo patří do vězení

Politici nesmějí nahrazovat spravedlnost

Prezident Miloš Zeman minulý týden v jižních Čechách zopakoval prohlášení, že podnikatel a někdejší spolumajitel OKD Zdeněk Bakala musí skončit ve vězení. Zeman tak potvrzuje obavy, že když podobná slova vyjádřil poprvé, nešlo o přeřeknutí, ale politický program, který teď bude prosazovat. Něco takového však nelze nijak akceptovat či obhájit.

K nejdůležitějším výsadám demokratické společnosti patří, že politici neurčují, kdo má a kdo nemá (s výjimkou amnestie nebo milosti) skončit ve vězení. Ve vyspělých zemích politici dokonce ani nevyslovují, koho by si přáli vidět za mřížemi. Zatímco „obyčejní“ lidé to mohou říkat do omrzení, politici nemají dávat taková prohlášení, protože tím nepřímo ovlivňují policii, státní zástupce či soudce. Tím spíš, když si Miloš Zeman zve špičky bezpečnostních složek na Hrad a říká jim, jak se vzájemně potřebují.

Prezident nemůže tvrdit, že se jen snaží upozornit na problematickou situaci kolem OKD. Zdeněk Bakala (majitel týdeníku Respekt) je dnes jeden z nejkontrolovanějších a nejprobíranějších osob této země. Novináři, politici nebo zaměstnanci ministerstva financí dělají maximum, aby našli něco, co nesedí. Na základě podnětů se některými aspekty podnikání Zdeňka Bakaly zabývají policisté a státní zástupci. To všechno je naprosto v pořádku, protože pokud má společnost nějaké pochybnosti, instituce je dokonce musí přezkoumávat. Normální totiž není to, když se o vlivných aktérech mlčí, ale naopak, když se jim šlape na paty, pokud k tomu…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 59 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].