Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura, Kultura

Efektní zprávy z bojiště

Bienále architektury v Benátkách ukazuje, za co se dá ve výstavbě postavit a čemu lze vzdorovat

Bienále architektury v Benátkách • Autor: Profimedia, TEMP Sipa Press
Bienále architektury v Benátkách • Autor: Profimedia, TEMP Sipa Press

Stavět je tvrdé. A když chcete něčím pohnout třeba jen o milimetr, narazíte na spoustu překážek,“ prohlásil chilský architekt Alejandro Aravena na začátku letošního Bienále architektury v Benátkách. Mezi ony překážky se podle něj řadí: nenasytnost kapitalismu, lenost byrokratů, nedostatek zdrojů. K tomu přidejme migraci, globální oteplování a masivní urbanizaci. Hrozeb je hodně, ale architekti mají moc je zmírnit a bojovat za lepší svět, aspoň ten vystavěný. Proto Aravena, hlavní kurátor nejvýznamnější světové architektonické přehlídky, nazval své bienále Reporting from the Front, Zprávy z bojiště.

Je to chytlavý slogan, téma, které slibuje drama. A Aravena je tím, komu ho lidé věří, protože sám stojí na barikádách – s bojovně rozcuchaným účesem a tváří vážnou tak, jako je vážný stav světa. Stal se prototypem nového architekta. Aktivisty, bojovníka, vyjednavače. Takového, jemuž nejde o design, ale o smysl. Takového, jehož klientem není rozmazlený individualista, ale veřejnost a její zájem. Tvořit je málo. „Ve jménu tvůrčí svobody architekti ztratili relevanci,“ říká v profilu, který přinesl magazín The New York Times. Aravena je mistr silných prohlášení. Je také svého druhu architektonická celebrita – právě jako hvězdní architekti, jimž oponuje. A stejné je jeho bienále: úderné, bojovné a efektní.

Krása i úspora

Hlavní výstava probíhá tradičně v loděnici Arsenale. První sál má strop jako houštinu z kovových lišt na uchycení sádrokartonu – jsou to zbytky z…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 59 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].